Wednesday 27 April 2011

Stuivertje wisselen met Lisa Crispin?

Nou, bij deze dan een oproep aan de test community van Nederland (en Vlaams sprekend België): 


Er zitten veel mensen op Twitter. Ik volg voornamelijk testers die hun stem laten horen via Twitter en ik word vooral gevolgd door andere testers. Binnen Twitter ontstaan dus diverse groepen van mensen met dezelfde interesses. En het mooie hiervan is dan ook dat je kunt praten (of tweeten in dit geval) met de testers die best al wel ver zijn in het vakgebied, zoals James Bach, Michael Bolton en Lisa Crispin. Twitter accounts: @jamesmarcusbach - @michaelbolton - @lisacrispin
Van Lisa Crispin heb ik nu al twee keer gezien dat ze het heeft over familie die Nederlands spreekt en dat ze ook wel graag Nederlands zou willen leren.
I know if I could just spend enough time in the Low Countries I could learn Dutch. Have several Dutch-speaking relatives.
Mijn antwoord hierop was:
Maybe you could work in The Netherlands a few months? Trade jobs with someone. Students do this regularly. :-)
Lisa antwoordde:
That WOULD be fun!
Nu ben ik niet degene die hier gelijk op in gaat, zeker niet omdat ik maandag (2 mei) ga beginnen met een nieuwe opdracht die ‘echt’ agile is. Ik heb wel voorlopers van het huidige agile manier van werken meegemaakt in diverse projecten. Maar toch beschouw ik mij als een beginnende agilist.

Wie is Lisa?
Lisa Crispin is auteur van het boek “Agile testen”, spreekt op vele testevenementen en schrijft regelmatig artikelen over testen. Ze heeft dus een zeer goede reputatie op het testgebied en werkt zelf binnen een agile team in het testvakgebied. Lees voor meer details: http://lisacrispin.com/wordpress/about/

De oproep
Wie (of welk bedrijf) heeft een goede agile tester en zou wel eens willen ruilen voor een paar maanden met Lisa Crispin, zodat zij hier de taal wat kan leren. Dit is in ieder geval voor je organisatie een geweldige mogelijkheid om samen te kunnen werken met Lisa en heeeeel veel te leren.


- Of dit blog met deze oproep nou echt effect heeft weet ik niet, maar je weet maar nooit -

Ervaringen delen door te doen?
Het is misschien wel een idee om tussen bedrijven hier en daar eens een tester uit te wisselen voor een periode. Op dit moment zijn het alleen de détacheerders en freelancers in deze wereld die regelmatig verschillende organisaties van binnen zien en het geleerde weer meenemen naar andere bedrijven. Zelfs binnen de overheid blijven de mensen binnen één ministerie, terwijl je daar redelijk goed een uitwisseling kan doen. Het veranderen van omgeving en andere manier van werken is eigenlijk een 1+1=3 situatie voor het opdoen van ervaring voor een tester (of elke andere discipline).

Er is natuurlijk wel zo een gevoel van “ik laat mijn beste mensen niet weggaan”, maar als die beste mensen weer (fris) terugkomen na een paar maanden zullen ze alleen maar beter geworden zijn (schat ik zo in).

Ik vind dat er wat meer ervaring gedeeld mag worden. Testevenementen, boeken en testblogs zijn daar deel van, maar ervaring blijft de beste manier om te leren. Wat vind jij?