Saturday, 29 December 2012

Tips voor testen migratie van applicaties naar de cloud

Ik was laatst op www.testforum.nl en kwam een vraag tegen van iemand (funkyfish) over waar je op zou moeten letten bij een migratie traject (Windows) en de virtualisatie van applicaties. Hier heb ik ondertussen wel wat ervaring mee en had ook een aantal tips in een antwoord gegeven op het forum. Het forum is dezelfde (of de dag erna) uit de lucht gegaan, door voor mij onbekende redenen.

Het antwoord nu dan via mijn blog, ik hoop dat je het leest, funkyfish. Ik heb het antwoord hier en daar herschreven voor dit blog en is het wellicht ook voor anderen een mooie ideeën lijst.

De context
Een infrastructureel test traject, waarbij het Windows Platform wordt ge-upgrade, en tevens applicaties worden gevirtualiseerd. 'Naar de cloud gebracht', wordt tegenwoordig ook wel gezegd. Wat zijn nu punten waar je op kan letten bij het testen van de applicaties?

Het antwoord
Hieronder een aantal ideeën uit praktijkervaring die je verder op weg kunnen helpen. Mocht je als lezer van mijn blog opmerkingen, extra ideeën hebben, laat het mij weten via antwoord op het blog, mail, tweets... Ik ben zeer geïnteresseerd!!

Soorten applicaties
Verouderde applicaties
Worden die nog wel ondersteund door de leverancier bij virtualisatie? Deze zal je als eerste moeten testen, want de kans dat hier iets fout gaat (faalkans) is hoog. Is een applicatie niet zo van belang voor een bedrijf dan zou men in een vroeg stadium kunnen bedenken om deze niet mee te nemen met een migratie. Maar wil men het toch proberen, is het zaak om deze als eerste te testen.

Web applicaties
Kan zijn dat deze een specifieke Java versie nodig hebben of een andere plug in voor web browsers. In ieder geval niet vergeten dit soort applicaties ook te testen. Het kan zijn dat in een gevirtualiseerde omgeving niet de juiste Java / Silverlight / andere onderdelen worden geïnstalleerd. Verder hebben sommige websites specifieke certificaten nodig, dit wordt niet altijd van te voren opgemerkt. Bij bank applicaties met een calculator of iets dergelijks kan het zijn dat er software moet worden geïnstalleerd voordat men ermee aan de slag kan. Worden er meerdere browsers gebruikt, allemaal testen.

Standaard applicaties (zoals MS-office)
Deze worden vaak geïnstalleerd in de Windows omgeving en niet apart gevirtualiseerd. Het probleem hierbij kan zijn dat sommige WEL gevirtualiseerde applicaties samenwerken met deze NIET gevirtualiseerde applicaties. Het gaat hier bijvoorbeeld om MS-Office en Adobe PDF reader. Let goed op of er in de oude situatie applicaties met dit soort basis applicaties samenwerken en probeer een volledige checklist te maken.

Applicatie suites
Soms horen applicaties bij elkaar, maar dat is vanuit de gebruikers niet altijd duidelijk. Ook bij degene die de applicaties virtualiseert kan dit gemist worden. Dan worden applicaties apart gevirtualiseerd. Het gevolg is dat deze dan niet  meer samenwerken. Goed controleren of er combinaties zijn van applicaties die bij elkaar horen.

Grafische applicaties
Let op bij applicaties zoals: Photoshop, Illustrator en andere foto bewerking software, video bewerking, grafische wiskundige software. Bij virtualisatie kunnen diverse problemen optreden. Performance issues kunnen ontstaan, maar ik heb ook gezien dat de kleurenschema's compleet mis kunnen gaan, zodat elke foto een waas heeft met een bepaalde kleur. Probeer deze applicaties zo vroeg mogelijk te testen, want een oplossing zoeken kan veel hoofdbrekens geven.

Updates van applicaties
Het kan voorkomen dat applicaties in de migratie worden ge-update. Dit omdat een oudere versie niet werkt in een virtuele omgeving en deze dus ook gelijk meegenomen wordt in dit soort trajecten. Het kan zijn dat dan ook de achterliggende database wordt ge-upgrade. Dit is een apart traject waar je ook naar de backend moet kijken. Verder kan een applicatie zo afwijkend zijn na een upgrade dat het niet goed te vergelijken is met de 'oude' software. Nog een reden om hier kleine aparte trajecten van te maken.

Randapparatuur met eigen applicaties
Als een applicatie een driver nodig heeft, zoals bijvoorbeeld Dymo labelprinters, dan wil dit niet altijd goed gaan bij virtualisatie. Belangrijk om dit te inventariseren en te bespreken met degene die de software virtualiseert. En daarna goed te testen.

Basis checklist voor applicaties
  • Start een applicatie meerdere keren op en sluit deze tussendoor een paar keer af. 
  • Verander instellingen in een applicatie, sluit af. Weer opstarten en instellingen controleren.
  • Sluit de PC af. Als je weer opstart zouden instellingen bewaard moeten zijn.
  • Maak een nieuw bestand aan, verwerk gegevens en sla deze op. Weer openen en controleren.
  • Open een bestaand bestand (grote bestanden ook proberen)
  • In verkenner dubbelklikken op een bestand -> opent het juiste programma
  • Met rechtermuisknop in Windows verkenner bestanden openen
  • Kan je de help functie goed benaderen?
  • Minimaliseer het scherm
  • Maak het scherm weer originele grootte
  • Spelling en grammatica controle
  • Alle menu items hetzelfde als in de ‘oude’ omgeving
  • Menu items bereikbaar via de shortcuts die je normaal ook gebruikt.
  • Undo functionaliteit gebruiken, Redo 
  • Afdrukken naar een printer, of een PDF maker.
  • Sommige applicaties hebben een verzenden naar email functionaliteit
  • Sommige applicaties hebben een samenvoeg functie met MS-Word
  • Kopiëren tussen applicaties (ook met accenten é ö ç ø). Niet alleen teksten, ook plaatjes, Powerpoint presentaties, Visio  tekeningen e.d. 
  • Werkt je applicatie samen met andere applicaties, probeer deze functionaliteiten dan zeker.

Verder punten voor de omgeving

Verder is het natuurlijk afhankelijk van wat er  nog meer verandert in je omgeving, wat je zou moeten bekijken, of in ieder geval de risico's in kaart brengen.

  • Test altijd met gebruikers (productie like) accounts, zodat je niet mist als er iets geïnstalleerd moet worden (er wordt steeds meer automatisch geïnstalleerd tegenwoordig, zonder dat de gebruiker dat merkt)
  • De werkplek zelf (Windows) moet ook goed bekeken worden, wordt nog wel eens vergeten of als minder belangrijk beschouwd: taal instellingen, inloggen, werkplek switchen, meerdere keren inloggen, configuratie instellingen, bestand extensies tonen of niet, ... paar voorbeelden.)
  • outlook upgrade heeft zijn eigen specifieke aandacht nodig
  • nieuwe AD structuur door virtualisatie waardoor gebruikers hun applicaties niet meer krijgen (proef migratie van paar gebruikers doen)

Toen ik dit aan het nalezen was kwamen er nog veel meer ideeën naar boven. Deze lijst is niet onuitputtelijk, maar ik vind dit nu wel genoeg. Het ging uiteindelijk om wat ideeën en tips. Misschien schrijf ik in de toekomst nog wel wat meer ideeën op, of uitgebreider in een white paper of mini boekje of iets dergelijks.

Funkyfish, als je dit leest, succes met het project. Verder voor iedereen: reacties welkom!!

No comments:

Post a Comment