Er was wel een maar... James Bach zou sowieso komen voor een 3 daagse training (de Rapid Software Testing training), maar daarna zou er nog ruimte zijn voor een 2-daagse training over Exploratory testing. Dit zou doorgaan bij voldoende belangstelling. Ik heb zelf al RST gevolgd en was geïnteresseerd om deze training ook te gaan volgen (er valt zoveel te leren). Zodoende vroeg ik collega's of zij geïnteresseerd waren. Een paar gaven aan dat zij de training wilde volgen.
Een paar maanden later was er nog geen enkele aanmelding.
Mijn eerste reactie was: Whaaat?
Hoe kan het zijn dat als de bekendste tester van de wereld naar Nederland komt er geen interesse is? En dit voor een onderwerp wat nu toch echt wel belangrijk voor het testen zou moeten zijn? Ik kan wel wat redenen verzinnen waarom testend Nederland niet getraind wil worden. Laten we dat eens op een rijtje zetten.
- De twee dagen training is te duur (1400 Euro)
- Exploratory testing wordt onderschat
- Het is voorjaarsvakantie of iets dergelijks
- Er is nog steeds een voorkeur voor TMap, ISTQB
- De naam van de training is verkeerd (Session Based Test Management)
- Past niet in mijn huidige werk omstandigheden
Kijk eens rond op internet naar ICT en test trainingen en vergelijk de prijzen.
Onderschatten van ET
Laatst had ik een sollicitant die op zijn CV had staan dat hij een Exploratory Tester was. Toen ik vroeg wat dat dan betekende voor hem kreeg ik het antwoord dat hij dan op basis van ervaring... Euh ging testen.
Er is een groot verschil tussen euh.. op ervaring testen (error guessing) en ET. Error guessing gaat tot het niveau dat je zonder kennis en ervaring in principe kan proberen bugs te vinden. Om exploratory testing te bedrijven is het echter wel nodig dat je je verdiept in de ideeën, uitwerkingen, technieken en skills die nodig zijn om exploratory testing goed, efficient en effectief te doen. Het lijkt waarschijnlijk simpel als je er niets van weet. Het omgekeerde is waar: hoe meer je er van weet, hoe meer er valt te leren in dat gebied. Ik weet hoe ik een auto moet besturen, simpel toch? Herinner je je eerste rijles nog in het echte verkeer? Een stuur, gaspedaal en rem brengen je nog niet veilig en snel door een drukke stad heen.
Voorjaarsvakanties?
http://www.schoolvakanties-nederland.nl/schoolvakanties-2015.html
Voorkeur voor TMap
Een groot onderwerp, natuurlijk kan het zijn dat het de bedoeling is dat je gecertifieerd bent voor TMap of ISTQB of iets dergelijks. Dit zijn trainingen die je ook nog de rest van het jaar kan volgen. Een training over exploratory door Mr. James Bach komt niet al te vaak voor.
Misschien is de naam verkeerd?
Wat is Session Based Test Management? Wellicht is de naam van de training te onduidelijk en daarmee onbekend en onbemind?
Dus hierbij de oproep om iets verder te kijken en de brochure te lezen, of op internet rond te kijken.
Brochure: http://improveqs.nl/files/Brochure2015/Brochure_SBTM_NL_2015.pdf
Een paar quotes uit de brochure van de training:
- It can be thought of as structured exploratory testing
- Session-Based Test Management is a way to organize exploratory testing
- SBTM is a systematic approach to documenting and estimating testing.
Je leert hoe je exploratory testing moet doen, hoe je het kan managen, hoe je omgaat met aantekeningen, hoe je dit in een team samen kan uitvoeren, hoe je metrieken kan opbouwen, zaken over tools die je kan gebruiken en meer.
Past niet bij mijn werk
Zit je bij de Belastingdienst in een waterval traject? Of doe je agile testing in een scrum team? Of is er geen enkele methodiek, maar doet men gewoon zijn best?
Het klinkt misschien wat cliché, maar wat je hier gaat leren is overal bruikbaar. Veel testmethoden en aanpakken gaan er van uit dat er gedetailleerde en up-to-date ontwerpen zijn waar je testgevallen op maakt. Ook geven deze methoden aan dat als de ontwerpen niet duidelijk zijn, of als je nog tijd over hebt, dat je exploratory testing kan uitvoeren als aanvulling.
Ik heb zelf een flink aantal jaar ervaring met exploratory testing bij meerdere bedrijven, meerdere projecten, met diverse aanpakken. Als er goede documentatie is dan kan je nog steeds exploratory testing uitvoeren. Agile, waterval of anders. Met goede resultaten. Je bent veel flexibeler en kan goed op onverwachte en veranderende situaties inspelen. Mits je natuurlijk weet wat je doet. En dat kan je leren.
Conclusie
Ik wilde deze blog niet te lang maken, het is een groot onderwerp en niet alles valt uit te leggen in een korte blog. Voor mij betekent exploratory testing de basis voor een goede testaanpak.
Ik denk dat ET door testers en managers nog steeds zwaar onderschat wordt, omdat men er te weinig van weet en het vaak het idee is dat het niet meer is dan error guessing. De kans om het te leren van de beste is er niet zo vaak, dus dit is een kans die een professionele tester moet nemen. Dit is een kans voor een testmanager om het testen binnen zijn team een stuk te verbeteren. Een manier van denken over testen wat nog vaak ontbreekt bij de reguliere opleidingen.
Vroeger maakte ik wel eens de grap: 'De tester is de roepende in de woestijn in een IT ontwikkelomgeving'. Misschien is de nieuwe kreet wel: 'De exploratory tester is de roepende in de woestijn van de testwereld'. Laat mij ongelijk zijn hierover.
Disclaimer: Ik ben geen Improve medewerker, ik vertegenwoordig niet expliciet de mening van Improve of James Bach. Ik schrijf dit niet om de training te verkopen en doe niet aan 'sales' voor Improve of andere bedrijven die dit soort trainingen geven. Deze blog is puur geschreven als reactie op de NUL aanmeldingen die er waren voor deze specifieke training. Nou.. Ja. Nul? Eén aanmelding dan, die van mij.
Neem gerust contact op als je vragen hebt.
Rob van Steenbergen - rob@chickenwings.nl
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wist dat er "iets" over ET aan zat te komen. Ik was helaas vergeten dat jij het was die aan de bel aan het trekken was.Door de drukte van de dagelijkse werkzaamheden was ik de link vergeten en dus ook vergeten om verder te zoeken dan op de site van Improve ;-)
ReplyDeleteHoi Rob, dank voor de gepassioneerde oproep. Mooi! Inmiddels zijn er meer inschrijvingen. Leuk dat je meedoet!
ReplyDeleteMeer weten over James in Nederland? Kijk hier:
http://www.huibschoots.nl/wordpress/?page_id=1986