Thursday, 22 March 2012

De trends in sofware testing, wie kent ze nog niet?

Op 8 maart gaf internet pionier en test goeroe Lee Copeland een presentatie over de trends in de software test wereld. Dit deed hij op het testevenement van Polteq: "Cloutest". De presentaties van deze dag kunt u hier vinden.

Wat zijn de trends in de testwereld?
Wat Lee Copeland als trends ziet zijn de volgende onderwerpen:
  • Process: Context-driven School , Checking vs. Testing, Crowdsourced Testing, The Weekend Testers, Exploratory Testing
  • Agile: Test-First Development, Acceptance Test-driven Development (ATDD)
  • Education: Really Good Books, Big and small Testing Conferences, (Small) Testing Workshops, Freedom of the Press
  • Technology and Tools: Open-source tools, Virtualization, Testing in the Cloud
  • Improvement:  TPI  en TMMi
Ik ben zelf wel bekend met alle onderwerpen die genoemd zijn in zijn presentatie. De meeste ben ik meer of minder mee bezig, of bezig geweest.

Wat ik mij afvroeg na deze presentatie was echter: Is testend Nederland eigenlijk over het algemeen bekend met deze trends? Als dat zo is, zou Lee Copeland een bekend verhaal vertellen voor iedereen en dus achterhaald zijn. Maar mijn gevoel en ervaringen zeggen van niet.

De gemiddelde tester is over het algemeen niet op de hoogte
  • Sterker nog, ik heb IT’ers gesproken dit jaar (2012) die mij vroegen wat ik bedoel met “agile”.
  • Op een Testnet bijeenkomst, waar James Bach en Michael Bolton via een live verbinding over testen aan het praten waren over testen hoorde ik: “Ik ga mijn testers toch niet loslaten zonder daar verder overzicht over te behouden”  en kreeg ik de vraag: “Is die manier van testen dan heel anders?”
Pijn aan mijn oren
En daar krijg ik pijn van aan mijn oren. Als je elke dag bezig bent met het testen van software vind ik wel dat je minstens op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Agile is niet iets wat je kan negeren en Session Based Test Management is niet iets waar je echt lang naar hoeft te zoeken op internet.

Een lijst van interessante links over deze trends
En natuurlijk kan je ook niet alles weten wat er in de testwereld gebeurt, dus speciaal voor de lezers van deze blog een link-overzicht van de genoemde onderwerpen van Lee Copeland waar je eens lekker je testkennis kan ophalen over de laatste trends. Hierna ben je weer goed up-to-date. Het zijn allemaal korte stukjes, maar bij elkaar toch wel wat leeswerk. Dus mijn tip: kom af en toe eens terug bij deze blog en lees elke keer wat over een onderwerp.

Context-driven School
Voor dit onderwerp op testgebied verwijs ik graag naar http://context-driven-testing.com/

Checking vs. Testing
Voor dit onderwerp een link uit de goed gevulde blog collectie van Michael Bolton: http://www.developsense.com/blog/2009/08/testing-vs-checking/

Crowdsourced Testing
Op deze site kan je gaan testen en verdien je geld per bug die je vindt. Dit is Crowdsourced testing. Maak het zelf mee op: http://www.utest.com/

The Weekend Testers
Oefen je testvaardigheden in het weekend, samen met andere testers op http://weekendtesting.com/

Exploratory Testing
Nee, exploratory testing is niet hetzelfde als error guessing of monkey testing. Een PDF bestand van James Bach uit 2003 (!!) over wat exploratory testing is: http://www.satisfice.com/articles/et-article.pdf

Test-First Development
Een onderwerp waar ik zelf ook nog niet in thuis ben, maar je kan er hier wat meer over lezen: http://www.extremeprogramming.org/rules/testfirst.html

Acceptance Test-driven Development (ATDD)
Wordt tegenwoording ook wel “Specification by Example” genoemd. Vind hier iets over dit onderwerp: http://testobsessed.com/blog/2008/12/08/acceptance-test-driven-development-atdd-an-overview/

Wil je nog meer informatie dan zijn de boeken van Gojko Adzic zeker aan te raden.
-    Bridging the communication gap
-    Specification by example

Really Good Books
Er komen steeds meer  goede boeken uit over testen. Zie een recommended sectie in de Testevents.com boekwinkel die ik (en ook vele andere testers) aanraad om te lezen.

Big and small Testing Conferences, (Small) Testing Workshops
Misschien vind je het wat vervelend worden, maar ook voor een overzicht van testevenementen verwijs ik je graag door naar de site www.testevents.com  In Nederland zijn best wel veel testevenementen die je kan bezoeken.

Freedom of the Press
Hiermee doelde Lee Copeland op de vele blogs die geschreven worden. Iedereen kan zijn verhaal vertellen over testen en hoeft daar niet voor naar een blad, krant of enig andere uitgeverij. Een lijst van 100 testblogs: http://www.testingminded.com/2010/04/top-100-software-testing-blogs.html

Reading a testing blog every day, keeps the boredom away... :-)

Open-source tools
Ook het gebruik van bevindingen-, testmanagement- en automatische testuitvoer tooling hoef je niet meer duizenden Euro's te besteden. Zeker niet in kleinere teams en bij het wennen aan testtooling. Hier een website met een uitgebreid overzicht: http://www.opensourcetesting.org/

Virtualization
Niet meer zeuren om een OTAP straat, maar gewoon zelf een testomgeving aanvragen en opbouwen: http://www.soasta.com/cloudtest/
Ik heb hier zelf overigens nog geen specifieke ervaring mee, gezien ik al een paar jaar in de infrastructuur wereld zit en het daar tegenwoordig op neer komt dat ik de cloud zelf aan het testen ben.

Testing in the Cloud
Maar goed, testing in the cloud. Veel testers zijn druk op zoek naar de juiste manier om in de cloud te gaan testen. Hoe verandert deze technologie het werk van de tester? Ik begon deze blog met een verwijzing naar het testevenement van Polteq. Zij hebben net een boek uitgegeven: Cloutest 

U bent weer helemaal op de hoogte
Bent u hier doorheen gebladerd, of heeft u de tijd genomen om de diverse links te bezoeken. Dan bent u weer helemaal op de hoogte. Misschien heeft u zelfs wat ideeën gekregen hierdoor. Het vakgebied van testen gaat verder dan de dagelijkse werkzaamheden en als er ook maar één vakbroeder in de IT is geholpen met deze lijst dan is mijn dag weer goed.

Wednesday, 14 March 2012

Waarom zou je naar de Dutch testing Conference gaan?

Hoe kies je het juiste testcongres om heen te gaan?
Er is veel keuze in congressen waar je heen kan gaan als tester. Er zijn steeds meer testevenementen over de hele wereld en het worden er elk jaar weer meer. Testers proberen van elkaar te leren en kennis te delen via deze evenementen.


Waarom ga je naar een testevenement?
Voor veel mensen zal de belangrijkste reden zijn om te netwerken, maar daarna volgt de inhoud van de presentaties. Als je er wat van kan leren is dat mooi meegenomen. Een derde reden is het discussiëren over de presentaties. Napraten over presentaties en over testen in het algemeen, met iemand anders dan je directe collega. Ik noem dit niet direct ‘netwerken’, aangezien het hoofddoel hierbij niet het leggen van contacten is.

Wat zijn mijn eisen aan een testevenement?
  • Interessante presentaties 
  • Interessante mensen, niet alleen testers, maar ook andere disciplines 
  • Genoeg ruimte om rond te hangen en te converseren

Het volgende evenement waar ik heen ga is bijvoorbeeld “The Dutch Testing Conference” 

Één van de zaken die mij aanspreekt bij dit evenement is het feit dat testen benaderd wordt vanuit het perspectief van een klant, een eindgebruiker van de testmethode zo te zeggen. Niet alleen testers van grote consultancy bedrijven die praten over de laatste ontwikkelingen, maar ook verhalen vanuit een andere perspectief. Wat minder theoretisch en meer praktijkgericht. Betaalbaarheid, locatie Verder is het een betaalbare dag, wat natuurlijk helpt om een keuze te maken. Lekker dichtbij in Nederland helpt erg goed.

Dus de interessante bedrijven en mensen zijn er en de prijs en locatie (Bussum) zijn ook pluspunten wat mij betreft. Parkeren bij dit evenement is ook geen probleem. En dan de ruimte om rond te hangen en te converseren. Ik ben afgelopen jaar naar de “Agile Testing Days” geweest. Daar was het heel goed vertoeven, veel zitplaatsen en hoekjes waar je terecht kon. Ook dit geldt net zo voor de Dutch Testing conference.

Het programma
Het programma van de Dutch Testing conference is best wel groot, vijf tracks tegelijk, waarvan twee commerciële tracks. De onderwerpen dit jaar zijn agile testen, de cloud, organisatie en business. Niet echt verrassend, maar het zijn wel de onderwerpen waar iedereen het over heeft vandaag de dag. Er zijn nog wel veel presentaties van ´test consultancy bedrijven´, maar ook veel mensen uit andere organisaties, de eindklant. In het programma zie ik Ebay, Nederlandse Politie, de Rabobank en een hogeschool. Hoe pakken zij testen aan? Volgen ze een bepaalde testmethodiek of gaan ze hun eigen weg. Wat werkt het beste?

Gojko Adzic komt ook!!
En dan is er nog een hele interessante key note dit jaar van Gojko Adzic! Voor wie hem nog niet kent: Als je aan het twijfelen was of je naar de Dutch Testing Conference zou willen gaan, dan is dit alleen al een goede reden. Gojko heeft nieuwe en zeer praktisch toepasbare ideeën voor het verbeteren van kwaliteit in de IT. En hij kan zeer goed vertellen met veel humor. Veel mensen in de IT zijn al geïnspireerd door hem. Hier een interview met Gojko Adzic.


Wat mij betreft al genoeg om mij de gehele dag te vermaken, en dan vraag ik me af, wat is toch die Super-Brainstorming Session om 16:00?

Nog wat meer over nadenken: wat is een goed testevenement?
Ik onderhoud ook een website, www.testevents.com, waar ik een wereldwijde kalender bijhoud van testevenementen. Toegevoegde waarde aan deze kalender zou zijn om bepaalde kwaliteit eigenschappen aan een testevenement te kunnen geven, zodat het uitkiezen van het juiste evenement wat makkelijker wordt als potentiële bezoeker. Maar het specificeren en indelen in bepaalde groepen moet ik nog wel verder over nadenken.

Dit artikel was een eerste gedachte hieromtrent, waarbij ik gebruik maakte van een praktijkvoorbeeld. Heb jij misschien ideeën hoe ik hier het beste naar kan gaan kijken? Laat het me weten!