Thursday, 11 October 2012

Weer een testevenement gemist.

In het weekend van 5 en 6 oktober heb ik een testevenement gemist, namelijk DEWT2. Dit keer door autopech en hierdoor veel geregel om toch weer mobiel te zijn de komende week. Je kunt het afdoen als: pech gehad, volgende keer beter.

Maar zo voelt het niet. Deze bijeenkomst was een kleinschalige bijeenkomst, niet meer dan 25 genodigden van ‘testnerds’, 24 uur pratend over testen. Geen markt met toolverkopers of wervers met commerciële belangen. Op dit specifieke evenement had ik graag eindelijk eens een paar mensen ontmoet die ik al een tijdje volg.

Relativerend: ik zal ze vast nog wel eens ontmoeten en begrijp dat deze bijeenkomst een succes was en een vervolg krijgt in “DEWT3”.

Verder dit jaar gemist door allerlei redenen, privé of werk gerelateerd:
Micheal Bolton met cursist
En dan de evenementen waar ik eigenlijk heen wilde, maar toch besloten heb niet heen te gaan, zoals het alom geprezen Let’s test, Testbash en een aantal testnet thema avonden. Maar ik wil natuurlijk teveel en je kunt niet alles meemaken.

Want wat ik wel heb meegemaakt dit jaar is de training van Anne-marie Charret (coaching testers) en van Michael Bolton de training 'Rapid testmanagement'.

Het najaarsevenement van TestNet

Tevens ben ik naar het najaarsevenement van Testnet geweest. Dit jaar waren er naast de standaard presentaties ook 'open spaces' en diverse workshops gepland. In deze sessies was je met een paar testers bezig om over een bepaald onderwerp te discussiëren. Ik zat bijvoorbeeld in een workshop met vier testcollega´s. Hierin waren we aan het praten / denken over het testen van modellen die voorspellingen kunnen doen over het aantal reizigers bij de NS in een bepaalde periode.

Heel specifiek, heel erg leerzaam. Over het onderwerp zelf, de NS en hoe een paar verschillende testers bij elkaar vanuit totaal verschillende perspectieven met elkaar een aantal test ideeën kunnen uitwerken. Ik weet niet of TestNet deze workshops zelf als succes ziet, maar ik zie dit wel als een zeer goede aanvulling. Praten met elkaar levert meer kennis en ideeën op dan alleen zitten luisteren naar een presentatie. En dat gaat beter met een kleiner groepje mensen dan een grote zaal.

De tutorials aan het begin van de dag zijn al de moeite waard, kleine klas (max 50 personen) en gemotiveerde leraren. Dit jaar heb ik bij de training mindmappen gezeten van Huib Schoots en Jean-Paul Varwijk. Ik ben aardig bekend met mindmaps, maar heb daar toch wat geleerd, niet alleen over het onderwerp, maar ook over de manier van lesgeven van deze mensen: interactieve les en zo leren en zelf nadenken over iets.

Paar mindmaps getekend in de genoemde tutorial

Naast deze zaken ontmoet ik altijd veel ex collega’s en nieuwe testvrienden, vaak al eerder ontmoet via Twitter of andere sociale media. En ik heb, zoals altijd bij congressen, veel goede gesprekken gehad en ideeën uitgewisseld. Dit Testnet krijgt van mij weer een dikke vette voldoende.

Het interessante van congressen
En daar gaat het om, een evenement of congres is niet alleen ‘een dagje uit’ of ‘weg van je werk’, wat veel mensen en managers denken. Zo, zo, hèhè, poeh: even een paar dagen rust. Of een vervelend saai luisteren naar saaie presentaties over onderwerpen waar je toch niets mee kan.

Van de saaiste presentatie kan je zelfs leren, ook al is het maar iets kleins, zoals een goede collega die dag beaamde. Het naar evenementen en congressen gaan vergt nadenken, opletten, luisteren, praten en lijkt erg veel op werken als je het goed doet.

Het is net werken, maar niet achter een bureau.
Ben je serieus over je dagelijks werk? Het is iets wat een groot deel van je leven vult. Wil je weten hoe je bepaalde test onderwerpen moet aanvliegen, hoe je vak collega’s over testen denken? Wil je van gedachte wisselen? Iemand merkte op dat concurrentie tussen bedrijven niet geldt op Testnet, je kunt over onderwerpen praten en kennis delen, puur om het testvak. Jij werkt voor Sogeti, zij voor Valori, hoe lossen jullie zaken op? En hoe doen ze dat hij de NS?

Pleidooi voor testevenementen
En zie hier, een pleidooi voor testbijeenkomsten, groot of klein. Heb ik je hiermee over de streep gehaald? Kom je ook? Jouw ideeën zijn ook nodig. Het testvak kan nog wel wat input gebruiken om nog betere ideeën te ontwikkelen.

Binnenkort ga ik in ieder geval nog naar Eurostar. En dan later in de maand naar de Agile Testing Days in Berlijn, waar een mix van testers en andere disciplines zijn vertegenwoordigd. Ik zal over beide op mijn blog schrijven.

Deze twee congressen overigens, beginnen beide op de eerste dag(en) met tutorials over testen. Bekijk altijd even de onderwerpen, wat dit is je kans om getraind te worden door de beste testers van de wereld.

Tot ziens op een testcongres!

Extra: Toen ik deze blog wilde plaatsen kwam de volgende blog uit van Matt Heusser (tester uit America) met tips hoe je een congres ‘kan doen’. Hier de link: http://www.softwaretestpro.com/Item/5689/How-to-%27Do%27-a-Conference/Testing-Software

No comments:

Post a Comment