Friday 26 October 2012

Het constant verzamelen van gerichte test ideeën


Lekker TV kijken

Piet zit lekker TV te kijken. Zijn favoriete programma “Top Gear” wordt uitgezonden en de begintune galmt door zijn huiskamer. Lekker genieten dus. Biertje erbij en een bakje nootjes. Op ongeveer de helft van de show is men bezig met de gast van de week die in een “Reasonable Priced Car” op het circuit van Top Gear gaat racen voor de snelste tijd.

Al eerder zag Piet in zijn linkeroog een lamp aanstaan die zijn aandacht al een paar keer had getrokken en hem licht afleidde van de uitzending. De lamp in de keuken reflecteert namelijk via een glazen kast en de reflectie van de lamp kan hij zien als hij naar links kijkt. Hij probeert zich er niets van aan te trekken, wordt af en toe nog afgeleid  maar kan de show prima volgen. Nu begint men met een caravan race, waarbij de caravans gemonteerd zijn op race wagens.

Dan is er de verplichte reclame. Piet doet wat de meeste mensen doen tijdens de reclame en gaat naar de WC en vult zijn glas bij. De show begint weer en Piet gaat weer zitten om verder te genieten van zijn vrije avond. Na een aantal minuten beseft hij dat hij niet meer afgeleid wordt door de weerkaatsing van het licht in de keuken. Hij bedenkt dat hij het licht tijdens de pauze automatisch heeft uitgezet. Hij denkt er verder niet meer over na en geniet van de rest van Top Gear. In dit geval wel iets meer relaxed dan toen het licht aan stond.

Piet zijn aandacht werd niet meer weg getrokken van de show en voelt zich daarmee iets rustiger. Als hij het licht nu al de eerste keer dat hij het had gezien had uit gedaan, had hij misschien nog meer genoten van de show aan het begin. Maar het bewuste besef dat het licht hem stoorde had hij toen nog niet, omdat zijn aandacht op iets anders gericht was.

Focus verleggen naar iets wat stoort

Op mijn werk zei iemand: “Jeemig, alweer zo traag, dat netwerk… Ha het gaat al weer beter”.
Nu kan je zo’n opmerking makkelijk negeren, omdat je diep geconcentreerd bent met je testwerk. Dan vallen dit soort opmerkingen niet zo snel op. Dit soort kleine, niet echt verstorende aanwijzingen zouden wel eens een mogelijk groter probleem kunnen bevatten. Of in ieder geval een mogelijk risico voor de kwaliteit van het product of het project waarmee of waarin je bezig bent.

Als je de show wilt afkijken zonder verstoringen zal je toch ook aandacht moeten hebben voor de omgeving en alle ‘bij-signalen die je ontvangt’. Als tester ben je er voor om dit soort zaken te onderzoeken en onder de aandacht te brengen.
  • Een losse opmerking van een collega over de snelheid van een systeem
  • Een flikkering in je scherm die je nou wel of niet hebt gezien toen je op die knop klikte?
  • De afwezigheid van een aantal belangrijke stakeholders bij een of meerdere vergaderingen
  • Een document, mail of memo waar je de inhoud niet van begrijpt (Ligt dat aan jou of begrijpt niemand dat?)
Soms komen we er pas later achter dat dit tekenen waren die tot een bepaald probleem hebben geleid. Daarom moet je gevoelig blijven voor dit soort zaken en altijd scherp blijven.

Oefenen..
Ik ga oefenen hiermee en eens kijken of bepaalde zaken die mij normaal niet opgevallen waren nu wel onder mijn aandacht komen. Hierna ga ik de focus leggen op deze zaken die ik tegenkom. De oefening bestaat uit de volgende stappen:

  • Extra opletten op verdachte signalen, ook opletten als ik geconcentreerd bezig ben (Alle input die ik krijg, opmerkingen, rare mail, het gevoel dat er iets niet klopt)
  • Dit op een soort van actielijst plaatsen, gewoon kort in één zin, als een soort to-do lijst voor test ideeën 
  • Als ik tijd heb loop ik de lijst door en onderzoek ik de punten, of het nu een onderzoek is van 5 seconden of een uur, het kan leiden tot een ontdekking van mogelijk grote problemen waar nog niemand aan gedacht heeft.
Resultaten
Op dit moment vind ik mijzelf al redelijk gevoelig voor dit soort zaken, maar nu wat actiever opletten. De resultaten plaats ik later op dit blog.

Vind je dit een goed idee? Wil je het ook proberen? Laat het mij eens weten hoe dit verloopt.


No comments:

Post a Comment