Exploratory Testing <> monkey testing
Dus beste testers lees zorgvuldig: Exploratory Testing (ET) is niet gelijk aan monkey testing, baby testing, schoen op toetsenbord testing, crazy dumb assed testing of hoe je het ook wilt noemen. Exploratory testing is het parallel onderzoek doen, uitvoeren van testen en testontwerpen maken. Als je met ET bezig bent, dan moet constant bewust zijn van wat je doet, analyse 'on the fly' uitvoeren, kritisch en scherp blijven denken, opletten op vooringenomenheid, blinde vlekken en andere valkuilen en doorlopend aantekeningen maken. Gedurende de test moet je dus volledig bij de les blijven. Een zwakte tijdens de test kan er voor zorgen dat je een bug mist. Noem het een techniek, een methode of een aanpak, maar vergelijk het niet met een kat die over het toetsenbord rent.
Een goede tip
Maar dat is wel weer genoeg daarover. Dit wil namelijk niet zeggen dat ik de tip niet goed vind, het is juist een prima tip: "Ik ga dan lukraak schermen invoeren en buttons aanklikken. Ik maak ook onlogische fouten. Het gebeurt zelfs dat de applicatie crasht, zonder een foutmelding te geven. Op zo'n moment denk ik altijd aan de gebruiker, die heel wat frustratie bespaard blijft.", aldus Kiki Rijniers.
Inderdaad, vergeet niet dit soort testen ook uit te voeren, geheel buiten elke rationele gedachte hoe software wel zou moeten werken. Geheel buiten een vooringenomen idee waar de software in mogelijke problemen zou kunnen komen, wat we met testgevallen en product risico analyses van te voren proberen te doen. Iets wat we misschien wel eens vergeten door alle 'formelere' aanpakken. Het is een manier om het onverwachte en ondenkbare ook te vinden.
Het boek
Op 10 oktober was de boekuitreiking van "101 tips voor testers". Het is een redelijk uniek boek doordat de tips geschreven zijn door tachtig verschillende auteurs. Ik heb zelf ook vier tips mogen bijdragen :-)
Het bedrijf Anderis staat achter dit boek, maar het lijkt over meer dan een reclame campagne te gaan, wat je misschien als eerste zou denken. Er zit een idee achter volgens de bedenkers: "Het boek Tips voor Testers is het eerste tastbare resultaat van TestCommunity.nu, hét nieuwe, openbare & onafhankelijke platform voor alle test experts in Nederland." Een goed idee? Ik denk het wel, Nederland kan nog wel meer hebben dan alleen Testnet. Ik ben vóór kennis delen, des te meer, des te beter. Dit boek is een goed begin van een nieuwe organisatie en een mooi symbool van dit kennis delen onder vakbroeders.
Ik bedoel maar, 80 auteurs in een boek, een mooi gebonden boek ook, en met echt goede tips.
Gratis bestellen!
OK, deze blog wordt alweer iets te lang, ik raad aan om dit boek snel te bestellen en het lekker zelf door te lezen. Bestel hem op http://testcommunity.nu/bestel-tips-voor-testers/
No comments:
Post a Comment