Friday, 13 November 2015

Some emotions about the Agile Testing Days in Potsdam


Sitting in my hotel room, after the conference. I took some time to reflect a bit on the past few days.

Being in the European Championship on Software testing felt like doing a concentrated breakdance for three hours. 

So much stuff that has been said, what I've experienced in workshops and even more important, what was discussed in between all these gives a lot to think about for the next few months.

Crazy wild wild west party

Sometimes this conference seems like one big nerdy professional testing party.

Where should I go? It's hard to choose from all those tracks... Feels like a rush and sometimes had the feeling I had to run from and to rooms. It sometimes was even impossible to escape from a room...

I feel empowered by lot of the talks and workshops and know I'm again a better tester. My colleagues will notice that when I get back home


Although I will fly by plane, after this conference it will feel like this.

THANK YOU organizer's, I really had a great time. THANKS fellow team members for the championship. THANK YOU all speakers and all volunteers. THANK YOU all people I met!


Bye, safe travel and see you next year! If you haven't been to the Agile Testing Days, go next time, it is time well spent.

Sunday, 15 March 2015

Een testcongres proeverij...


Je hebt avonden die georganiseerd worden, waar je wijn kan proeven of kaas. Voor de liefhebbers. Maar we hebben in Nederland deze maand (10 maart 2015) ook een testcongres proeverij gehad. "Tasting Let's test Benelux".

Dit is een proeverij waar je alle smaken van het grote Let's test testevenement in Zweden kon proberen. Zoals gezegd wordt bij het congres van 10 maart: Met allemaal testnerds 24 uur over testen praten in een hotel wat afgelegen ligt van de bewoonde wereld.

Context-driven testing
Dit congres is georganiseerd door mensen uit de context-driven testwereld. De eerste smaak die ons aangeboden werd tijdens het congres van 10 maart was dan ook één van de bekendste, of dan misschien wel dé bekendste tester van deze testschool: James Bach.


Hij kwam op als een rock held, net als alle andere sprekers overigens, met muziek en de nodige rook uit de rookmachine. Het congres werd ook gehouden in een rock podium (http://www.mezz.nl/)

Voor wie James Bach en zijn mening over testen kent, hij heeft nogal een sterke mening over wat testen is en wat het ook expliciet niet is. Zijn lezing ging in op 'checken', wat nogal opvallend is voor James, omdat hij een verschil maakt tussen checken en testen en het feit dat checken geen testen is. Hij ging er in zijn presentatie wat genuanceerder op in.

Meer over de inhoud van de diverse presentaties kan je vinden op deze live blog van Nathalie Rooseboom de Vries van Delft.

Diverse smaken
Omdat de blog van Nathalie een mooie samenvatting heeft van de dag hoef ik hier verder niet op in te gaan. Een opsomming van de diverse smaken tijdens het congres is voldoende:

  • Een internationaal gezelschap: Ik heb onder andere gesproken met testers uit Engeland, Duitsland, België en Kroatië. 
  • Geen lezing, maar een grote testsessie: James Lyndsay nodigde iedereen in het publiek met een laptop uit voor een gezamenlijke test.
  • Zeer diverse onderwerpen: enerzijds hoe iemand Context Driven Testing in zijn eigen organisatie heeft geïntroduceerd, maar ook over hoe je een nieuwe tester zo snel mogelijk in kan werken en een track over testautomatisering. 
  • Discussie: Pascal Dufour kwam met een discussie 'track' waar de zaal op zijn aanpak kon reageren.
  • Een testlab waar je zelf software kon testen, uitdagende spelletjes kon doen en met robots kon spelen.
  • Hotdogs, friet en bier, het echte rock eten.
  


Vragen en antwoorden met kaarten (open season)
Nog iets afwijkends is het feit als het tijd wordt voor de vragen en antwoorden na een presentatie. Er wordt minstens een kwartier gebruikt bij dit congres. En het gaat op een speciale manier. Elke deelnemer krijgt een rode, gele en groene kaart. als je vragen hebt na een presentatie, houdt je je groene kaart omhoog (daar staat een nummer op geschreven). Zo worden alle vragen verzameld door een facilitator. Mocht je tijdens de beantwoording van de vraag van iemand anders nog een gerelateerde opmerking of vraag hebben, dan kan je je gele kaart omhoog houden. De rode kaart betekent onmiddellijke onderbreking van de discussie. De rode kaart werd niet gebruikt 10 maart. 
Het is een prettige manier van vragen stellen, niet iedereen gaat door elkaar roepen en iedereen komt aan bod. Doordat je met de gele kaart op bepaalde onderwerpen in kan gaan kan er een aardige verdieping ontstaan in de discussie. Op Let's test zelf kan het zijn dat de 'open season', zoals het genoemd wordt, langer kan duren dan de presentatie zelf.

Interactiviteit en leren
Zoals je uit dit verhaal begrijpt is het een zeer interactieve manier om een test bijeenkomst te beleven. Hierdoor zullen de meeste mensen meer onthouden van de onderwerpen en meer leren dan op een 'normale' bijeenkomst, waar je vaak toch gaat zitten luisteren naar een spreker en daarna de vragen aanhoort en weer naar huis gaat. En dat kan je dan ook drie dagen doen in Zweden.

Links:



Sunday, 1 February 2015

James Bach komt naar Nederland voor training... Hallo? Iemand?

Vorig jaar rond oktober kreeg ik te horen dat James Bach naar Nederland komt in 2015.
Er was wel een maar... James Bach zou sowieso komen voor een 3 daagse training (de Rapid Software Testing training), maar daarna zou er nog ruimte zijn voor een 2-daagse training over Exploratory testing. Dit zou doorgaan bij voldoende belangstelling. Ik heb zelf al RST gevolgd en was geïnteresseerd om deze training ook te gaan volgen (er valt zoveel te leren). Zodoende vroeg ik collega's of zij geïnteresseerd waren. Een paar gaven aan dat zij de training wilde volgen.

Een paar maanden later was er nog geen enkele aanmelding.

Mijn eerste reactie was: Whaaat?
Hoe kan het zijn dat als de bekendste tester van de wereld naar Nederland komt er geen interesse is? En dit voor een onderwerp wat nu toch echt wel belangrijk voor het testen zou moeten zijn? Ik kan wel wat redenen verzinnen waarom testend Nederland niet getraind wil worden. Laten we dat eens op een rijtje zetten.

  • De twee dagen training is te duur (1400 Euro)
  • Exploratory testing wordt onderschat
  • Het is voorjaarsvakantie of iets dergelijks
  • Er is nog steeds een voorkeur voor TMap, ISTQB
  • De naam van de training is verkeerd (Session Based Test Management)
  • Past niet in mijn huidige werk omstandigheden
Te duur?
Kijk eens rond op internet naar ICT en test trainingen en vergelijk de prijzen.

Onderschatten van ET
Laatst had ik een sollicitant die op zijn CV had staan dat hij een Exploratory Tester was. Toen ik vroeg wat dat dan betekende voor hem kreeg ik het antwoord dat hij dan op basis van ervaring... Euh ging testen.
Er is een groot verschil tussen euh.. op ervaring testen (error guessing) en ET. Error guessing gaat tot het niveau dat je zonder kennis en ervaring in principe kan proberen bugs te vinden. Om exploratory testing te bedrijven is het echter wel nodig dat je je verdiept in de ideeën, uitwerkingen, technieken en skills die nodig zijn om exploratory testing goed, efficient en effectief te doen. Het lijkt waarschijnlijk simpel als je er niets van weet. Het omgekeerde is waar: hoe meer je er van weet, hoe meer er valt te leren in dat gebied. Ik weet hoe ik een auto moet besturen, simpel toch? Herinner je je eerste rijles nog in het echte verkeer? Een stuur, gaspedaal en rem brengen je nog niet veilig en snel door een drukke stad heen.

Voorjaarsvakanties?
http://www.schoolvakanties-nederland.nl/schoolvakanties-2015.html

Voorkeur voor TMap
Een groot onderwerp, natuurlijk kan het zijn dat het de bedoeling is dat je gecertifieerd bent voor TMap of ISTQB of iets dergelijks. Dit zijn trainingen die je ook nog de rest van het jaar kan volgen. Een training over exploratory door Mr. James Bach komt niet al te vaak voor.

Misschien is de naam verkeerd?
Wat is Session Based Test Management? Wellicht is de naam van de training te onduidelijk en daarmee onbekend en onbemind?

Dus hierbij de oproep om iets verder te kijken en de brochure te lezen, of op internet rond te kijken.
Brochure: http://improveqs.nl/files/Brochure2015/Brochure_SBTM_NL_2015.pdf

Een paar quotes uit de brochure van de training:

  • It can be thought of as structured exploratory testing
  • Session-Based Test Management is a way to organize exploratory testing
  • SBTM is a systematic approach to documenting and estimating testing. 

Je leert hoe je exploratory testing moet doen, hoe je het kan managen, hoe je omgaat met aantekeningen, hoe je dit in een team samen kan uitvoeren, hoe je metrieken kan opbouwen, zaken over tools die je kan gebruiken en meer.

Past niet bij mijn werk
Zit je bij de Belastingdienst in een waterval traject? Of doe je agile testing in een scrum team? Of is er geen enkele methodiek, maar doet men gewoon zijn best?
Het klinkt misschien wat cliché, maar wat je hier gaat leren is overal bruikbaar. Veel testmethoden en aanpakken gaan er van uit dat er gedetailleerde en up-to-date ontwerpen zijn waar je testgevallen op maakt. Ook geven deze methoden aan dat als de ontwerpen niet duidelijk zijn, of als je nog tijd over hebt, dat je exploratory testing kan uitvoeren als aanvulling.

Ik heb zelf een flink aantal jaar ervaring met exploratory testing bij meerdere bedrijven, meerdere projecten, met diverse aanpakken. Als er goede documentatie is dan kan je nog steeds exploratory testing uitvoeren. Agile, waterval of anders. Met goede resultaten. Je bent veel flexibeler en kan goed op onverwachte en veranderende situaties inspelen. Mits je natuurlijk weet wat je doet. En dat kan je leren.

Conclusie
Ik wilde deze blog niet te lang maken, het is een groot onderwerp en niet alles valt uit te leggen in een korte blog. Voor mij betekent exploratory testing de basis voor een goede testaanpak.
Ik denk dat ET door testers en managers nog steeds zwaar onderschat wordt, omdat men er te weinig van weet en het vaak het idee is dat het niet meer is dan error guessing. De kans om het te leren van de beste is er niet zo vaak, dus dit is een kans die een professionele tester moet nemen. Dit is een kans voor een testmanager om het testen binnen zijn team een stuk te verbeteren. Een manier van denken over testen wat nog vaak ontbreekt bij de reguliere opleidingen.

Vroeger maakte ik wel eens de grap: 'De tester is de roepende in de woestijn in een IT ontwikkelomgeving'. Misschien is de nieuwe kreet wel: 'De exploratory tester is de roepende in de woestijn van de testwereld'. Laat mij ongelijk zijn hierover.

Disclaimer: Ik ben geen Improve medewerker, ik vertegenwoordig niet expliciet de mening van Improve of James Bach. Ik schrijf dit niet om de training te verkopen en doe niet aan 'sales' voor Improve of andere bedrijven die dit soort trainingen geven. Deze blog is puur geschreven als reactie op de NUL aanmeldingen die er waren voor deze specifieke training. Nou.. Ja. Nul? Eén aanmelding dan, die van mij.

Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Rob van Steenbergen - rob@chickenwings.nl