Tuesday, 24 May 2011

Het Testnet voorjaarsevenement - Deel 3


Dit is deel 3 van mijn verhaal over het testnet voorjaarsevenement 2011.
Deel 1 vind je hier, deel 2 vind je hier,  Deel 4
Keynote van Michael Bolton: Two futures of software testing
Een keynote van één van de bekendste software testers in de wereld die samen met James Bach de training “Rapid Software Testing” geeft. Michael en James worden steeds vaker gevraagd bij de grotere bedrijven om in-house trainingen te geven over de hele wereld en krijgen ze het beide steeds drukker.

Een alternatief voor (bijvoorbeeld de TMap methode) op procesmatige opbouw van testtrajecten? Of een goede aanvulling? Zelf zijn deze mannen niet onder de indruk van TMap (als ik het zachtjes uitdruk). Wetende dat Michael zelf uit de theaterwereld komt en veel ervaring heeft met presenteren maakt dit bijna vanzelfsprekend een boeiende presentatie. En zeker omdat enige controversie niet wordt geschuwd.

De “Two Futures of Software Testing” presentatie wordt al een tijdje gegeven door Michael, maar hij past deze af en toe ook weer aan, zodat je niet elke keer het zelfde verhaal hoort. Dit keer was de presentatie geschreven met in het achterhoofd de nieuwe ISO standaard 29119. Een paar quotes uit zijn presentatie om de sfeer weer te geven:

In the Dark future 
 • Nothing is more important than following our plans and our processes strictly
 • If our clients want change, we’ll accuse them of being “against quality”
 • All testers must be certified with easy-to-pass multiple choice exams
 • Everyone in “the testing industry” uses the same language and tests to a standard
 • Testers check to make sure that prescribed tests pass.
 • Project management is not mature enough to make proper decisions.
 • The worst thing about the dark future is: In the Dark Future, testers implicitly run the project when it’s convenient for management to let them do it.
The Bright Future

 • Testers Light The Way, Testers Embrace Change and Complexity
 • We help our clients understand the implications of change and complexity
 • A standard approach to testing works brilliantly …if you only want to find standard bugs.
 • Testing Is Focused on Learning, execution, (a search for value and risk), Exploration, discovery, investigation, reporting learning
 • Software testing is the investigation of systems composed of people, computer programs, and related products and services.
 • We’re not here to enforce The Law.
 • We are neither judge nor jury.
 • We’re here to add value, not collect taxes.
 • We’re here to be a service to the project, not an obstacle.
De presentatie met veel extra uitleg kan je hier vinden: http://www.developsense.com/presentations/2011-05-TestNet-TwoFuturesOfSoftwareTesting.pdf


Astrid Hodes en Berry Kersten (Bartosz) - "De aha-erlebnis in de praktijk: testen zonder testbasis, en dan?"
Bartosz is een redelijk nieuwe speler op de testmarkt en dit is de tweede keer dat deze organisatie komt met een duo die de presentatie doet. Deze presentatie ging over de pogingen om de testgevallen op te stellen in een moeilijke organisatie (ruzie tussen medewerkers, geen documentatie). Een moeilijke opdracht waar er wel een testopdracht lag, maar geen testbasis en wel een deadline.

Uiteindelijk, na een paar pogingen heeft men het opgelost met een aanpak: “Advanced Holistic Analysis (AHA)”

De aanpak bestond eruit om de diverse medewerkers die men nodig had om een testontwerp te maken in een sessie samen te brengen (de kennishouders). Hierbij maakte men gezamenlijk een mindmap om de te testen software in kaart te brengen. Uit een dergelijke brainstorm sessie komt een geaccordeerd testproduct. In een moeilijke organisatie, waar dit plaats vond, vergde dit een goede voorbereiding, waarbij men specifiek lette op de samenstelling van de groep bij een brainstorm sessie. Wie kan goed met de ander opschieten? Welk persoon laten we buiten beschouwing en combineren we deze persoon eventueel met andere mensen in een andere sessie? Of doen we een los interview met bepaalde personen? Hiervoor verwezen Astrid en Berry ook nog even naar de Belbin methode die in de ochtend ook werd genoemd door Clive Bates in zijn tutorial (zie deel 1 van mijn verhaal over dit evenement)

Opvallend met deze aanpak, is dat hier buiten de bekende wegen wordt gegaan om toch tot een goed resultaat te komen om goede testdocumentatie op te kunnen leveren. Dit via samenwerking en mindmapping. Ik kom dit zelf ook steeds meer tegen in de testwereld; de combinatie van mindmapping en samenwerking op basis hiervan. Een mindmap voor jezelf maken om snel een overzicht te creëren van een software systeem wordt bijvoorbeeld ook door Michael Bolton aangeraden. Je leert snel en hebt gelijk een “praatplaat” om met een groep van mensen bezig te zijn.

Prima resultaat en goede ideeën dus, wel lastig om uit te leggen, maar dat werd goed gedaan door deze twee nieuwe helden. Voor een goede uitleg en meer informatie over dit onderwerp en wat die formule op de foto hierboven betekent, neem dan even contact op met Astrid of Berry.

Einde deel 3 - Dit was het eerste deel van de beschrijving van het evenement zoals ik die heb meegemaakt.

Deel 4

 • De presentaties en de foto’s kan je vinden op de Testnet site http://www.testnet.org/
 • Foto’s zijn met toestemming geplaatst (met dank aan Rik Marselis)

No comments:

Post a Comment