Wednesday, 28 July 2010

Testpromotie tip 4: Begrijp de ontwikkelaar

Dit stuk hoort bij mijn andere log: "29 Tips om testen te promoten in je organisatie"

Begrijp de ontwikkelaar goed en weet hoe je met ontwikkelaars omgaat.
Soft skills zijn voor een tester van levensbelang bij het creëren van test bewustzijn. Het volgende lijstje kan je in ieder geval een beetje helpen bij empathie en hoe je reageert op ontwikkelaars.

Het lijstje is al 10 jaar oud, maar nog steeds erg sterk, misschien wel belangrijker nu agile opkomt!

Goede tester: Goede ontwikkelaar:
Domein kennis Kennis van de binnenkant van het product
Snel op snelheid komen Grondig inzicht
Onwetendheid is belangrijk Deskundigheid is belangrijk
Model is gedrag van gebruikers Model is systeemontwerp
Focus op wat fout kan gaan Focus op hoe het kan werken
Focus op de ernst van het probleem Focus op de interesse in een probleem
Empirisch Theoretisch
Wat is waargenomen Hoe is het ontworpen
Sceptisch Gelovige
Tolereert verveling Automatiseert verveling
Comfortabel met conflicten Vermijd conflicten
Rapportage van problemen Begrijpen van problemen

(uit Pettichord, “Testers and Developers Think Differently: Understanding and Utilizing the Diverse Traits of Key Players on Your Team,” Software Testing & Quality Engineering, Vol. 2, No. 1, 2000, pp. 42-45.)

Nu nog een paar extra tips om je helemaal op weg te helpen:
  • Overtuig de ontwikkelaar dat de software kwaliteit hun eerste en belangrijkste prioriteit is.
  • Overleggen met de ontwikkelaar over de test strategie en testgevallen is een goede manier om dit proces te starten.
  • Communiceer voortdurend met de ontwikkelaar - bijvoorbeeld, laat ze een controle doen op elke zware bevinding voordat je ze aanmeldt in jullie bevindingen database. Dit geeft de ontwikkelaar de tijd om de correcte oplossing te vinden voordat het in het volgende overleg wordt besproken.

Toon intelligentie:
  • Ken de functionele en technische specificaties.
  • Maak aantekeningen wanneer u vragen stelt, zodat je niet constant dezelfde vragen blijft stellen.
  • Log je bevinding met reproduceerbare regressie stappen en geef een duidelijke analyse van de gevolgen van de bevinding indien van toepassing.
Nog meer tips? Zoek dan op 'agile' op internet. Omdat agile een aardige focus heeft op samenwerken kan je, ook als je niet in een agile ontwikkel traject zit, toch heel wat ideeën opdoen!

Tuesday, 27 July 2010

Testpromotie tip 2 & 3: Beplak de muren!

Dit stuk hoort bij mijn andere log: "29 Tips om testen te promoten in je organisatie"


Testpromotie tip 2 & 3: Plak artikelen uit IT vakbladen en posters over testen tegen de muren!

Artikelen uit IT- en vakbladen
Er zijn vast wel interessante artikelen in IT bladen of op websites die betrekking hebben op de soorten producten die bij jou organisatie  passen. Het gaat er met artikelen vooral om, om de emoties van je collega's te raken met verhalen uit de realiteit.
  • Problemen in vergelijkbare software producten uit je organisatie die in de krant staan of op NU.nl
  • Ik heb vandaag nog een "test-gedicht" uit het gratis magazine "The testing planet" in A3 opgehangen (die vond ik erg goed)
  • Ben je bezig met performance testen? Of ideeën aan het uitwerken, zoek op internet de 5 belangrijkste aandachtsgebieden hierover en plak op!
  • Het internet barst van de realistische verhalen over software problemen, dus als je het goed doseert kan je een tijdje vooruit ;-)
Posters over testen of van je testmethode tegen de muur
  • Heb je een teststrategie die je om kan zetten in een mooie flow, met leuke plaatjes erbij? Zoek die ene A2 kleurenprinter in je organisatie, maak een paar afdrukken en hang ze op.
  • Zoek je testers? Maak een mooie werving poster en hang op!
  • Plaatjes zeggen meer dan woorden: Een insect op A3 formaat, met het woord ‘bug’ er onder?
  • De vijf beste manieren om performance testen uit te voeren
  • Je bevindingen proces is ook een goede om ergens te vertonen, gezien veel mensen dit niet in hun hoofd hebben (zeker de niet-testers kunnen wel een geheugensteun gebruiken)

Bekijk natuurlijk wel de situatie in jouw organisatie, hangen er al posters, kan je het bij het ontwikkelteam ophangen, of bij een manager in zijn kantoor. Het is mij bijvoorbeeld wel een keer gelukt om het testproces op A2 formaat aan de muur te krijgen bij mijn teammanager.

Heeft dit succes? Tja, dat weet je natuurlijk niet van te voren. Een goed voorbeeld van succes is het verhaal van Google : "Testing on the toilet". Hierbij was men er uiteindelijk op uit gekomen om posters over testen op het toilet te hangen. Lees hier meer over op http://googletesting.blogspot.com/2007/01/introducing-testing-on-toilet.html


Mooie poster maken voor jezelf? Op internet is best wel veel te vinden:
  • Google naar de woorden “making poster tips” en je hebt aardig wat resultaten waar je genoeg tips kan vinden!

Saturday, 24 July 2010

Testpromotie tip 1: Altijd presentaties geven over testen

Dit stuk hoort bij mijn andere log: "29 Tips om testen te promoten in je organisatie"

Als men je vraagt om een presentatie te geven over testen: altijd doen!

Het volgende kan gebeuren:
  • Misschien is er in je organisatie een maandelijkse team bijeenkomst
  • Je wilt een nieuw idee introduceren aan je collega’s
  • Een project ‘kick off’, kan je gelijk de “test kick-off” presentatie geven die je altijd al wilde
  • Je wordt gevraagd om een presentatie voor een vakgroep binnen je organisatie te geven.

Er zijn vast nog wel meer situaties te ontdekken en voor je zelf te creëren waar je het testen positief kan promoten via een praatje over testen of een presentatie voor een grotere groep mensen.

Welnu, belangrijkste tip hierbij is: Herhaal jezelf niet teveel in de verschillende presentaties, je moet voorkomen dat men “Nee, niet weer.” gaat denken en helemaal niet meer naar je luistert.

Verder: Oefen je presentatie van te voren, voor de spiegel voor je vriend of vriendin, voor je kat of je hond. Meet de tijd op die je nodig hebt om rustig een presentatie te geven en ken je presentatie uit je hoofd.

Dit en nog meer tips over het geven van presentaties vind je op www.managementstart.nl
En er is net een boek uit over presenteren, deze is mede-geschreven door Derk-Jan de Grood, de auteur van het boek "Testgoal". Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar ondertussen wel besteld.

Hieronder de directe link naar de twee genoemde boeken op Bol.com

Presenteren? Alles mag!
Presenteren? Alles mag!
Derk-Jan de Grood & Jan Iedema


TestGoal / druk 1
TestGoal / druk 1
Grood, D.J. de

Thursday, 22 July 2010

Nieuwe Nederlandstalige boeken over testen

Er zijn weer twee Nederlandstalige boeken uit over testen. Onderstaande de beschrijving van de uitgever.
 

Batchtesten
Batch-programma's en het draaien van batches zijn bijna net zo oud als de eerste computers. De meeste bulk voor brieven, betalingen en orders, wordt door batches aangemaakt en verzorgd. Ondanks sexy web-applicaties en andere on-line toepassingen, zijn batches nog steeds onmisbaar voor veel grote organisaties zoals de overheid, financiële instellingen en universiteiten. De belastingdienst bijvoorbeeld verstuurt alle aangifteformulieren batchmatig naar de burgers toe. Batchfouten raken de klant direct, zijn daardoor sterk media-gevoelig en kunnen dus veel imagoschade toebrengen aan een organisatie. Batchtesten is een laatste kans voor het management om de risico's te minimaliseren.

Dit boek biedt een gestructureerde methode om batches te optimaliseren. De BATCH-methode geeft helder aan hoe je in vijf stappen de batches kunt analyseren en het beheer ervan kunt optimaliseren. Het implementatieproces van de methode in de organisatie wordt verder vergemakkelijkt door de gedetailleerde beschrijving van de verschillende stappen. Daarnaast maken vele praktijkvoorbeelden de complexe materie voor een ieder begrijpelijk.

Batches zijn belangrijk voor organisaties en zullen dat ook in de toekomst blijven. Desondanks is er weinig literatuur over te vinden. Dit boek is wereldwijd één van de eerste boeken op het gebied van batches en batchtesten. Het sluit aan bij bekende methodieken als TMap, PRINCE2, e.d.

Over de auteur
ir. Dew Persad heeft Technische Natuurkunde aan de TU Delft gestudeerd, met als specialisatie supercomputers. Hij zit al meer dan 13 jaar in het testvak en heeft opdrachten uitgevoerd bij onder meer KPN, ING, Delta Lloyd en de overheid. Bij zijn laatste twee opdrachten heeft hij zich gespecialiseerd tot senior business consultant Batches/ Batchtestmanager.

Als trainer van de cursus 'Kwaliteitsmanagement in de ICT' heeft hij het belang ingezien van het overdragen van kennis aan collega's. Dit alles heeft meegespeeld bij zijn besluit om een boek te schrijven over Batchtesten, mede ook omdat er weinig literatuur over dit onderwerp te vinden is en dat de informatiebehoefte op de werkvloer groot bleek.

ISTQB Testwoordenboek - Engelse en Nederlandse definities
Goede communicatie binnen een project heeft een eenduidig begrippenkader als randvoorwaarde. Het testwoordenboek biedt een nagenoeg volledige set van testbegrippen, inclusief definities. Gezien het grote aantal internationale projecten voorziet dit woordenboek in zowel de Engelse als Nederlandse begrippen. De begrippen en definities zijn gebaseerd op de glossary van de International Software Testing Qualification Board (ISTQB). Het ISTQB programma is inmiddels in bijna 70 landen operationeel, waaronder alle belangrijke ICT-landen. Met ruim 150.000 ISTQB gecertificeerde testers is het een de facto standaard binnen het testvakgebied.

Het ISTQB Testwoordenboek biedt:
- een volledige lijst van alle testbegrippen
- definities voor alle testbegrippen
- alle onderdelen in zowel de Engelse als Nederlande taal
- een zoektabel voor het snel kunnen zoeken naar Nederlandse begrippen
- volledige aansluiting bij de ISTQB en internationale testterminologie
- ter voorbeiding op het ISTQB Foundation en Advanced examen duidelijk geïdentifeerde relevante termen
- alle begrippen van de ISTQB Expert syllabus 'Improving the testing process'.

Erik van Veenendaal is internationaal erkend testexpert en oprichter van Improve Quality Services BV. Binnen ISTQB vervulde hij van 2005 tot 2009 de rol van Vice President en momenteel is hij voorzitter van de ISTQB Glossary werkgroep.

Meile Posthuma is als testadviseur werkzaam bij Logica. Als voorzitter van de Belgium and Netherlands Testing Qualifications Board (BNTQB) is hij betrokken bij verschillende internationale en nationale ISTQB werkgroepen.

Klik op onderstaande links voor een directe link naar bol.com voor deze boeken
Batch testen / druk 1
Batch testen / druk 1
Persad, D.


ISTQB Testwoordenboek / druk 1
ISTQB Testwoordenboek / druk 1
E. van Veenendaal & Posthuma, M.

Sunday, 18 July 2010

29 Tips om testen te promoten in je organisatie

“De gebruikers kunnen met deze aanpassing in het systeem vanuit hun huis aansluiten op de het netwerk en beheer uitvoeren. Omdat jullie testteam de kennis en ervaring met dit soort systemen heeft willen we graag dat jullie dit testen.“

Een valide vraag en een goed begin voor een testopdracht. Na een uur praten met de ontwikkelaar kregen we de eerste input over de testopdracht. Duidelijk was in deze situatie dat test weer eens aan het einde van een project gevraagd wordt om mee te kijken. Geen ideale situatie, maar toch, testen was nog niet echt bekend bij het vragende team, dus dat men vraagt om een test is positief.

Aan het einde van het uur hadden we geen idee van de planning en we vroegen: “Wanneer is de planning dat dit in productie gaat? “. Volgens de ontwikkelaar waren ze al in productie en dat werkte prima.

“Waarom zal je het nog testen als het allemaal al klaar is en naar tevredenheid werkt?”. De ontwikkelaar kon daar geen wantwoord op geven, we zijn naar zijn projectmanager gegaan en hij legde uit dat hij een formeel rapport wilde waarin stond wat de resultaten van test waren, zodat hij hiermee een overdracht naar de lijn kon uitvoeren.

Ik heb toen aangegeven dat testen geen vrije tijdsbesteding was en als het prima werkt in productie dat hij dat dan kan communiceren.

Niet de beste manier om testen te promoten, nee zeggen op een opdracht. Maar testen als administratieve afhandeling van een project gaat mij toch te ver.

Dit leverde mij een idee op om een artikel te schrijven over het promoten van testen. Ondanks dat we met zijn allen vinden dat testen een echt vakgebied is, is de inhoudelijke kennis over testen bij andere disciplines vaak nog onbekend.

Wat is testen precies, wanneer begin je, hoe doorloop je een testtraject, waar let een tester op? Wel handig om te weten als je een testteam vraagt om te gaan testen. Het is tijd om het aan iedereen uit te gaan leggen en wat meer begrip te krijgen.

Hier mijn tips om testen te promoten. In latere weblogs zal ik een aantal onderdelen verder beschrijven.



  1. Als men je vraagt om een presentatie te geven over testen: altijd doen!
  2. Plaats posters over testen of van je testmethode tegen de muur
  3. Plak artikelen uit IT vakbladen over testen tegen een muur (de testmuur?)
  4. Begrijp de ontwikkelaar goed en weet hoe je met ontwikkelaars omgaat.
  5. Nog nooit getest bij een afdeling? Begin gewoon met testen en communiceer bevindingen
  6. Nog geen bevindingen database? Zet de bevindingen database zelf op, begin desnoods met een Excel sheet. Een centrale lijst van bevindingen overtuigt heel wat mensen
  7. Blijf in je gesprekken en communicatie altijd positief over testen. Straal passie voor het testvak uit.
  8. Overtuigen kosten en baten van vroeg starten met testen en vroeg bevindingen vinden
  9. Spreek goed de exit criteria van een test door met alle belanghebbenden
  10. Testplannen stap-voor-stap doorlopen met projectmanagers en teamleiders
  11. Houdt product risico analyse sessie
  12. Publiceer in het blad van de organisatie over testen
  13. Zorg dat je een Jip-en-Janneke uitleg over testen klaar hebt liggen, wat je altijd kan vertellen. (elevator pitch)
  14. Maak een herkenbaar logo voor je testteam en gebruik deze op al je documenten
  15. Zet een ontwikkelaar in het testteam
  16. Zet een tester bij het ontwikkelteam
  17. Niet onafhankelijk testteam maar afhankelijke teams (alleen samenwerken zorgt voor een goed product)
  18. Voor managers: leg de focus op het proces niet het product, er moet iemand op het proces letten, ook het testproces.
  19. Voor managers: Elke stap in het proces zou een stuk test moeten bevatten, niet alleen op het einde
  20. Zorg voor management commitment. Dit is nodg om het testen zichtbaar te maken
  21. Als je communiceert, herhaal niet constant dezelfde boodschap. Elke herhaling maakt je minder geloofwaardig en mensen gaan dan niet meer luisteren ("heb je hem weer")
  22. Speel in op de gevoelens van anderen bij het overbrengen van de boodschap, wat raakt je gesprekspartner, lezer?
  23. Verpreid artikelen over test, vakbladen, maak kopieën, leg een bibliotheek aan.
  24. Ga naar testevenementen, neem je collega’s mee
  25. Als software fout loopt in productie, analyseer en bespreek met management hoe die fouten gevonden hadden kunnen worden in het ontwikkelproces
  26. Zorg dat managers op diverse niveaus verstand hebben van testen en de risicos van niet testen tot aan het testproces en de dagelijkse specifieke problemen die spelen op de werkvloer.
  27. In dit proces: Geduld, geduld, geduld
  28. Vertel wat je gedaan hebt, maak reclame voor je eigen werk. Hoeveel bevindingen heb je op tijd gevonden? Hoe snel is de laatste testronde gegaan? Etc.
  29. Maak een stappenplan hoe tot testbewustzijn te komen in je organisatie.

Friday, 16 July 2010

Het gehele stuk "Linkedin discussie: Hoe kan je best geld besparen op testen?"

Het gehele stuk "Linkedin discussie: Hoe kan je best geld besparen op testen?" is gepubliceerd in de Testnet Nieuws van deze maand! Je hoeft dus niet meer te wachten op het complete stuk op dit weblog. Ga naar http://www.testnet.org om de laatste TNN (14-2) deze te downloaden. De posting over dit onderwerp is ondertussen verwijderd.

Saturday, 3 July 2010

Nog even herhalen: Testprincipes

Wat is een principe? Even op internet zoeken geeft zo’n beetje de volgende betekenissen: manier waarop iets werkt, grondoorzaak, werkend beginsel, grondbeginsel, grondstelling, idee, stelregel.

Wij testers hebben in ons vakgebied principes die als basis gelden voor het testvakgebied. Niet iedereen leest alle testliteratuur, maar ik hoop toch wel dat ze bij de professionele tester toch wel bekend zijn. Want je hoeft geen specifieke testmethodiek te volgen, als je in je uitwerking van je testaanpak maar rekening houdt met deze grondbeginselen.

Zo niet, hierbij even een aantal op een rijtje, komend uit twee boeken. Een is onderdeel van het ISTQB foundation examen en de ander is het boek “Testgoal”.

Foundations of software testing, Graham, Veenendaal, Evans, Black, ISBN 978-1-84480-989-9
  • Testen levert een lijst van bugs op, maar geen bugs vinden betekent niet dat de software correct is.
  • Alles testen is onmogelijk
  • Start zo vroeg mogelijk in het traject met testen
  • Bugs vind je vaak bij elkaar in één module / onderdeel / functionaliteit
  • Pesticide paradox – Herhalen van dezelfde tests levert geen nieuwe bevindingen op
  • Testen is context afhankelijk, je test verschillende systemen op verschillende manieren
  • Afwezigheid van bugs wil nog niet zeggen dat de gebruiker tevreden is met de software

Testgoal, Derk-Jan de Grood, ISBN 978-90-12-11883-5
Testgoal gaat meer in op de tester zelf, hoe gedraag je jezelf in het testvak, wat zijn de grondstellingen waar je als tester rekening mee houdt.

De resultaatgedreven tester hanteert de volgende principes
  • Focus op resultaat
  • Bouw aan vertrouwen
  • Neem verantwoordelijkheid
  • Beheers het testvak
  • Sla bruggen
  • Test gefaseerd
  • Faciliteer de gehele IT lifecycle
  • Geef overzicht en inzicht
  • Zorg voor herbruikbaarheid
  • Bedenk: testen is leuk
Als professionele tester zouden deze principes in je bloed moeten zitten, bij elke testervaring , communicatie, planning, strategiebepalingen mee genomen moeten worden. Je moet ze dromen, eten, inademen en weer uitdragen.

Zo, dat was even de herhaling van wat testbasis gedachten die ik toch weer even wilde publiceren, lekker om weer in het kort door te lezen voor sommige van ons, voor anderen een eerste ontmoeting? En nu de vraag: hoe professioneel gedraag jij je, zijn er principes waar je jezelf kan verbeteren, waar je vanaf nu wat meer rekening mee houdt?

Zijn er nog meer principes die niet in dit lijstje staan, reageer op dit artikel, ik hoor graag aanvullingen en ideeën hierover en dat maakt deze blog alleen maar beter!